Expat-Money.be
Sponsored by:
Onderwerpen
Hulpmiddelen

Voorbereiding

Je klaarmaken voor een verhuisAls je naar België verhuist moet je er eerst voor zorgen dat je voorbereid bent. Je ervaring zou wel eens een ramp kunnen worden anders.

Kost van leven

Het eerste dat je moet doen is berekenen hoeveel de kost van leven is in België. Vraag rond op ons forum naar mensen die hetzelfde hebben meegemaakt of er over nadenken en lees onze gids over het kopen van eigendom .

Vergeet niet om kosten voor visums en vergunningen, taallessen, tripjes naar huis om familie te bezoeken of dingen te regelen die je niet vanuit België kan regelen. Er zijn ook extra kosten voor gezondheidsverzekering, eigendomsverzekering, verhuis van meubels, etc. Je kan meer info over deze onderwerpen vinden in onze gids over eigendom  en verzekering .

Je financiële situatie

Daarna is het tijd om je eigen financiële situatie in kaart te brengen (of degene die je zal hebben op basis van een werkaanbod in België) en kijken of je je huidige levensstandaard kan aanhouden in België. Het zal misschien nodig zijn om enkele luxe zaken waar je aan gewoon bent momenteel achterwege te laten. Je moet ook een job zoeken, als je die nog niet hebt, en uitrekenen of deze je nieuwe leven zal kunnen onderhouden. Meer informatie over hoe je een job kan vinden kan je lezen in onze gids over werk .

Andere zaken die moeten geregeld worden

Als je na deze berekening nog steeds overtuigd bent dat je naar België wilt verhuizen, zijn er nog veel zaken die je moet regelen om van je verhuis een succes te maken;

Onderdak vinden

Het eerste wat je nodig hebt is een dak boven je hoofd. Je kan best in het begin iets huren. Dan, als je van plan bent om voor een langere periode te blijven, kan je beginnen zoeken naar iets meer permanent. Je kan hier meer informatie over vinden in onze gids over het kopen van een eigendom .

Bankrekening openen

De meeste banken in België laten je toe om een rekening te openen vanuit het buitenland. Je hoeft enkel een formulier in te vullen via internet en een kopie van je paspoort opsturen. Wanneer je dan toekomt in België zal je rekening al beschikbaar zijn.

Bankrekeningen sluiten

De rekeningen in je thuisland sluiten is niet altijd nodig, vooral niet als je denkt dat je er nog zal terugkeren. Als je je rekening echter niet meer nodig hebt is het best om ze te sluiten want dat is dan een ding minder waar je je zorgen over moet maken en zo kan er ook geen identiteitsdiefstal plaatsvinden. Als je nog steeds belastingen of andere rekeningen moet betalen in je thuisland laat je de rekening best open.

Contracten beëindigen

Er zijn veel contracten die moeten stopgezet worden, en voor sommige is het misschien nodig om ze enkele weken op voorhand stop te zetten. Maak een lijst van alle contracten die je op het moment lopen hebt (elektriciteit, water, telefoon, etc.) samen met hoeveel tijd je ze op voorhand moet beëindigen. Zorg er dan voor dat je alle voorzieningen op tijd verwittigt zodat alle contracten stopgezet zijn bij je verhuis.

Post doorsturen

Je kan je post ofwel laten doorsturen naar een vriend of familielid in je thuisland en zij kunnen dan enkel de belangrijke post doorsturen. Of je kan er voor kiezen om alle post onmiddellijk te laten doorsturen naar België, wat nog duur kan uitvallen.

Visums & vergunningen

Zorg ervoor dat je controleert dat je alle vereiste visums en vergunning hebt om naar België te kunnen verhuizen, vooral als jij of andere leden van je famille geen EU-burgers zijn; dan zal je een visum en een werkvergunning moeten aanvragen. Zoek ook uit of je diploma geldig is in België. Meer informatie hierover kan je vinden in onze gids over werk .

Je werkgever

Als je als werknemer naar België wordt gezonden door je werkgever voor een bepaalde periode, kan je recht hebben op het ‘bijzonder aanslagstelsel voor buitenlandse kaderleden’ (régime fiscal particulier des cadres étrangers). Dit is enkel toepasbaar als een kaderlid naar België wordt gestuurd of in het buitenland werd aangenomen en voor een bepaalde periode in België zal werken. Dit systeem werd ontworpen zodat buitenlanders een bepaald bedrag kunnen ontvangen zonder er belastingen op te betalen voor de extra kosten die gepaard gaan met de verhuis naar België. Deze kosten moeten verantwoord worden, dus je moet alle bewijsjes bijhouden.

Spreek ook eens met je toekomstige werkgever over bepaalde dingen zoals huisvesting, taallessen, financieel advies of ander kosten en voordelen. Als hij je kan helpen, zal de verhuis in het begin wat minder duur zijn.


Afdrukken

Meer informatie over Voorbereiding